Serdecznie witamy!!!

Jesteśmy studentami I roku Pedagogiki. zapraszamy do Naszego bloga, na którym będziemy informować Was o zagrożeniach współczesnego świata.Każdy z nas będzie zajmowal się inną dziedziną:
Marzena-zagrożenia psychologiczno-spoleczne
Justyna-zagrożenia przyrodnicze
Asia-zagrożenia żywieniowe
Karolina-zagrożenia technologiczne
Łukasz-zagrożenia polityczne

czwartek, 27 listopada 2008

Mleko i czerwone mięso...


Na stronie internetowej (http://kuchnia.wp.pl/index.php/health/prop/id/48/t_c/1 ), znalazłam artykuł dotyczący spożywania nabiału oraz czerwonego mięsa. Artykuł ten znajduje się poniżej. Myślę, że to co w nim jest zawarte powinno dać wszystkim do myślenia, ale niekoniecznie trzeba brać to wszystko do siebie, ponieważ cos musimy jeść, natomiast zastanówmy się co i w jakich ilościach oraz jak przygotowane.


„Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy - ostrzegają naukowcy z Australii i USA na łamach pisma „Nature".
Jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy - E. coli, tzw. STEC - wytwarza dwie toksyny, które są podobne do toksyny produkowanej przez bakterię Shigella. Pałeczki STEC i wytwarzane przez nie toksyny mogą wywoływać bardzo poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Travis Beddoe z Monash University w Melbourne, w Australii i Ajit Varki z University of California w San Diego wraz z kolegami odkryli, że toksyny produkowane przez bakterie STEC wiążą się do cukrów zawierających jeden z glikanów tzw. kwas Neu5Gc. Cukry te nie są produkowane przez nasz organizm, zjadamy je wraz z czerwonym mięsem (np. jagnięciną, wołowiną i wieprzowiną) oraz krowim mlekiem, a po strawieniu dochodzi do ich wbudowania do tkanek budujących jelita i nerki.
Co ciekawe, to właśnie pożywienie bogate w kwas Neu5Gc jest głównym źródłem zakażeń STEC. Naukowcy podejrzewają, że jedzenie tych produktów uwrażliwia nasze tkanki na toksyny i inne czynniki produkowane przez bakterie STEC, obecne niekiedy w tych samych produktach.
Podsumowując swoje najnowsze badania, autorzy pracy radzą ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa do produktów dobrze ugotowanych i pasteryzowanego nabiału, ponieważ procesy te niszczą groźne bakterie.”

Brak komentarzy: